Jan 31, 2006

Column: Gaat "Kanjer" echt te ver?

Aangezien ik toch ben afgestudeerd op het onderwerp sportsponsoring, kon ik deze column niet laten lopen....
OOG VAN REITSMA -
Laat alleen echte kanjers met 'Kanjer' op het hoofd schaatsen
Rubriek: Algemeen
Dinsdag, 31-01-2006

Wat heeft iemand toch bezield om schaatsers te laten rijden met de tekst? Natuurlijk, het is een verwijzing naar wat de sponsor in zijn bedrijfsvoering ook hanteert, maar het is absurd. Je laat een sportman of -vrouw, die zijn of uiterste best, niet een heel seizoen rondgaan met op het . Pas als iemand enorm goed gepresteerd, kan er sprake zijn een Kanjer. Dus rijden ze niet maandenlang bij bosjes rond. Zo'n loftuiting, want dat is het, valt, als je dat al wilt, pas uit te delen na de Olympische Spelen. Oké, de desbetreffende sponsor verlaat het schaatsen na dit seizoen en de goeroe van de sponsoring in de Nederlandse sport is doende een nieuw bedrijf voor de schaatsploeg te vinden, maar de miskleun van 'Kanjer' dreunt nog tijden door. Verstandig van Erben Wennemars om zich tijdens zijn bannelingschap van de onzin op zijn sponsor te ontdoen. Bedrijven laten zich soms toch vreemd gelden in de sportwereld. Oranje vlaggetjes met een Nike-logo in een voetbalstadion, het zal toch weer niet massaal gebeuren bij de komende interlands en het wereldkampioenschap? Oranje akkoord, maar dat logo is gewoon goedkoop scoren en daar wil je als multinational toch niet mee in verband gebracht? Of straks in Turijn zo'n Heineken-toeter op je hoofd of een Unox-muts, dat laat je je toch niet aanleunen? Het bedrijf van de Kanjers richt de pijlen nu trouwens op de voetbalstadions. Er wordt in een reclame op televisie een stereotiep beeld van de spelersvrouw gegeven en de oproep is: Verzin uw eigen tekst voor het roterende reclamebord in het stadion. Zo van: Wij van de Postcodeloterij weten het niet meer, maar dat had u waarschijnlijk al begrepen uit het schaatsavontuur. Benieuwd trouwens wie zich na de Olympische Spelen in Turijn met een ontwapende glimlach à la Yvonne van Gennip in 1988 kan tooien met de sterke tekst op de ijsmuts: Goud hè. Eventueel met een heel klein robijntje. Wat te denken van de al dan niet playing captain en kandidaat vlaggendrager Rintje Ritsma?

theoreitsma@ad.nl

1 comment:

Anna said...

Uhh.. tsja, zo heb ik eigenlijk nooit nagedacht over dat 'kanjer', vind het niet echt iets om je druk om te maken. Dat de (minder goede) schaatsers zich er nou ongemakkelijk mee kunnnen voelen kan ik me indenken, maar verder voor niemand irritant toch?
En die Heineken-toeter vond ik wel heel leuk (en stiekem vind ik die nieuwe duitse oranje helmen ook wel grappig).
Wat ik wel irritant vind is dat je bij die sponsorvakken bij het schaatsen dan dan ineens IEDEREEN dezelfde muts op ziet hebben. Kuddegedrag. Er moet wel afwisselingn zijn, en originaliteit.
En wat ik ook debiel vind, is de reclame van Rintje Ritsma. Hij praat daarin alsof ie 50 is en met pensioen gaat. Terwijl als je er als sportjournalist zelf over begint, hij kwaad wordt, want hoe kom je erbij dat hij gaat stoppen, wat heeft zijn leeftijd ermee te maken en waarom suggereert iedereen dat etc.