Jun 9, 2006

Wordt Nederland wereldkampioen?

Interessant leesvoer voor degenen die geld hopen te gaan verdienen aan WK Voetbal poules. Een Australische statisticus heeft voor elk deelnemend land de kans becijferd hoe ver het gaat komen in het WK.

Volgens statisticus Andrew Patterson is de kans dat het Nederlandse team wereldkampioen wordt 5%. De kans voor Nederland om bij de laatste zestien te komen is 67%, de kans om mee te spelen in de kwartfinale 40%, op een halve finaleplaats 21% en op een finaleplaats 10%.


Volgens het rekenmodel heeft favoriet Brazilië 29% kans om wereldkampioen te worden, Engeland en Duitsland beiden 10%, Argentinië 8%, Frankrijk en Italië allebei 7% en Nederland en Spanje elk 5%. De overige vierentwintig deelnemers hebben samen maar 19% kans. Zo heeft hekkensluiter Trinidad & Tobago, een kans van precies 0,0% het WK te winnen. De kans dat die ploeg de eerste ronde doorkomt is maar slechts 6%.

Patterson heeft statistiek gestudeerd aan de universiteit van het Australische Swinburne. Tegenwoordig verdient hij de kost als professioneel gokker. Zijn rekenmodel is gebaseerd op ondermeer inschattingen van bookmakers, de loting en eerdere uitslagen. Centraal in de berekeningen staat de kans welk team de onderlinge confrontatie wint.

Of de voorspellingen ook uitkomen blijft natuurlijk altijd de vraag. Professor Clarke van dezelfde Australische universiteit wijst er op dat het scoren van een goal in voetbal een vrij zeldzaam voorkomende factor is. "Wanneer het sterkere team verwacht twee goals per wedstrijd te scoren, en het zwakkere slechts één, dan heeft het sterkere team statistisch 61% kans om te winnen, maar het zwakkere toch nog 18%."
Bronnen: Swin.edu.au, Abc.net.au

No comments: