Dec 14, 2005

Ontruiming metro Amsterdam

Gisteren had ik al het geluk dat alle metro's vijftien minuten vertraging hadden, vandaag was men een ontruiming aan het oefenen. Daar was goed geld voor uitgetrokken want veel mannetjes van de GVB stonden gedrukte folders van Cohen uit te delen waarin hij uitlegt dat er een ontruimingsoefening is op Waterlooplein en dat men hier vertraging oploopt en dat hem dat spijt maar dat we het moeten begrijpen. Begrijpen? Natuurlijk! Maar de oefening was van te voren niet bekend en 20 minuten vertraging betekend voor alle werkende mensen 20 minuten overwerken en daarbij, moest het nou echt midden in de spits? Om tien uur zitten er ook genoeg mensen in die metro, maar niet zoveel dat we erna als koeien op transport weer verder kunnen. Maar waarschijnlijk dachten de hulpdiensten dat ook en was het misschien wat onverwachter (en misschien dachten ze wel dat het wel weer een echte brand was, net als gisterenavond toen de metro wegens brand ontruimd moest worden) Nou ja, het was wel fijn dat we niet op Waterlooplein mochten stoppen (daar waren ze nog even bezig en van de chauffeur mochten we zwaaien naar de camera's van AT5, maar de bleken ook ontruimt) dus we haalden wel een minuutje in. En hopelijk is de oefening goed gelukt en gaat ie deze week niet nog een keertje over.
En de volgende keer graag na de volle spits oefenen want dan zijn de metro's ernaast iets minder knus (we hebben al genoeg opelkaarpak-momenten door toedoen van de NS)
Ooooh, en niet in de zomer.... want dan zijn die momenten dat de metro vol op de remmen kan gaan staan en iedereen op dezelfde plek blijft staan wat onfris....
.
extra update: Men is teleurgesteld over de resultaten... Men denkt dat mensen al het gevoel hadden dat er oefeningen zouden zijn, want er waren minder mensen in de metro dan normaal.... Persoonlijk denk ik dat dat wel meevalt, het ligt er ook maar net hoeveel metro's achter elkaar vertrekken. Soms vertrekken er binnen 10 minuten 4 tot 5 metro's en dan zijn de metro's redelijk leeg. Soms vertrekken er binnen 10 minuten maar 2 a 3 metro's en dan zijn deze een stuk voller. En het scheen dat men al vrij vroeg folders op centraal aan het uitdelen waren, dus de laatste metro zat niet zo vol omdat mensen al op zoek waren naar vervangend vervoer...anyway, ik hoop dat ze het voorlopig niet nog een keer gaan doen... (niet deze maand in elk geval).

No comments: