Mar 12, 2007

Zaterdag: Dag drie van de WK Afstanden

Zaterdagochtend vroeg richting Apeldoorn gegaan om samen met mijn zus te shoppen (leuke rode zomerjas, twee zwart wikkelblousjes een wit bhtje en een oranje/rood topje), koffie te drinken (Central Park blijft geweldige limoentaartjes serveren) en daarna nog ff in het huis rond te hangen en samen met onze ouders een afscheidsborrel te nemen op de flat van San.
Natuurlijk ging wel bijtijds de tv aan om de vrouwen de eerste omloop van de 500m te zien schaatsen. Persoonlijk had ik het leuk gevonden als Kaykan had gewonnen of in iedergeval zich kon op het podium kon rijden, maar dit bleek niet zo te zijn. Mocht het geluk haar (en haar gehele ploeg) dan niet toelachen, dan maar alle kaarten op Jenny Wolf. In de eerste omloop zat ik qua Jenny Wolf bijna goed, ze werd tweede. De eerste omloop werd met macht gewonnen door Beixing Wang. Derde werd Osuga.
Hierna gingen mijn ouders snel naar huis om daar vanaf hun eigen bank het verdere programma te zien en maakten wij ons op voor de 1000m voor mannen. Mijn favo's voor deze afstand waren natuurlijk Simon Kuiper, Erben Wennemars, een heel klein beetje Morisson en Even Wetten. Ook Beorn Nijenhuis gunde ik het wel, want die mocht toch wel weer een keer het podium beklimmen om zo weer verder te groeien. Antigevoelens voor Shani Davis blijven. Helaas reed die nou net weer met een geweldige tijd naar de eerste plek. Tweede werd Morisson en derde werd Lee... al met al prima races om naar te kijken, maar in mijn ogen weinig spectaculairs. Of het moet natuurlijk de race van Wennemars geweest zijn. Wat was die dicht bij een medaille!
Tijdens de tweede 500m voor de dames ging de spannning wel omhoog. Er werd door velen harder gereden en het toppunt was de tijd van Jenny Wolf. Je kon bijna niet anders dan ontzettend blij voor haar zijn. De persoon die bijna alles opzij had gezet voor het WK Sprint en daar ten val kwam, kreeg hier alsnog een wereldtitel en een wereldrecord! Ook Anette Gerritsen en Margot Boer deden het top!
Ondertussen hadden wij er ijs bijgehaald. Ik hoorde iets voorbij komen dat Bokko vandaag toch reed, omdat de Nederlanders wellicht niet in goede doen waren. Altijd gevaarlijk om te zeggen en dat vooral na de goede resultaten op de 5km. Als eerste Nederlander kwam Brigt Rykkje op het ijs. Ooit veebelovend begonnen in Noorwegen, redelijk verslagen teruggekomen en nu opeens weer helemaal top. Arne Dankers leek niet al te goed te rijden maar werd uiteindelijk nog vierde en Chad vocht opeens weer ouderwets. In het begin liep ie wat te nietsen, met een uitdrukkingsloos gezicht en slagen die nergens op sloegen, totdat zijn tegenstander hem voorbij leek te rijden. Opeens kwam er uitdrukking op het gezicht en werd zijn slag vinniger. Een mooi gevecht kwam tot stand en ik heb met veel plezier de rest van de race bekeken. In de enalaatste rit mocht Sven Kramer het ijs op. Ditmaal niet tegen zijn ploegmaat, Carl Verheijen en niet in de laatste rit. Dit alles leek niets uit te maken, want Sven ging alleen maar sneller en sneller en reed een verbluffend nieuw wereldrecord: 12.41.69 .... Daar kon Carl in de laatste rit niets meer aan doen, maar hij reed wel naar een zeer nette tweede plek. Meelijwekkend was het afzien van de Noren Grodum en Ervik. Grodum lijkt kapotgetraind te zijn door Mueller door trainingen te moeten doen die hem niet liggen en nu hij eindelijk mocht schaatsen werd ie kapotgereden door Sven Kramer, die hem zelfs op meer dan een rondje zetten. Hetzelfde leed leek Ervik te overkomen, maar die bleef staan. Helaas ging ie nog kapotter dan Grodum en moest al snel met de armen op de bovenbenen over de baan. Woedend van pijn en van het afzien kwam ie over de streep. Wat een medelij moet je met hem hebben en wat knap dat ie het steeds maar weer probeert.
Als allerlaatste onderdeel van zaterdag de ploegenachtervolging vrouwen. SPannend, maar kort met een tweede plek voor de Nederlandse vrouwen en een eerste welverdiende plek voor de Canadese vrouwen

No comments: