May 30, 2007

Ajax doet 't 'm....

26 mei 2007
Liever een shirt van Ajax dan een ets van Rembrandt
Door Jurryt van de Vooren
Geinige anekdote van burgemeester Cohen van Amsterdam in het laatste nummer van Sportief Amsterdam. Vorig jaar bezocht een Amsterdamse handelsdelegatie Beijing. Hierbij waren ook enkele vertegenwoordigers van de Amsterdamse topsport, onder wie John Jaakke van Ajax. Hoe populair deze club is in China bleek wel tijdens het overhandigen van geschenken. Het woord is aan Cohen.
(Begin Cohen-moment)
We waren op bezoek bij de burgemeester van Beijing, de heer Wang Qishan. Een missie waar plechtigheden op het programma staan. We zaten allemaal keurig gerangschikt in zo'n hoefijzervorm waar de Chinezen het patent op hebben, en ik voerde namens onze delegatie het woord, terwijl de burgemeester van Beijing dat op zijn beurt deed. Aan het einde van het gesprek vond er de gebruikelijke uitwisseling van cadeaus plaats. Wij hadden er goed over nagedacht welk geschenk wij voorWang Qishan zouden meenemen; in het Rembrandt-jaar hadden wij besloten dat een ets van Rembrandt in dit verband niet alleen een passend cadeau was,maar ook liet zien hoezeer wij onze relatie met Beijing op prijs stellen.
De burgemeester stond het cadeau nog uit te pakken toen John Jaakke, voorzitter van Ajax en lid van onze delegatie naar voren kwam met een Ajax-shirt in zijn handen. Ik heb nog nooit meegemaakt hoe snel de belangstelling voor een Rembrandt verflauwde. Onmiddellijk ontstond een geanimeerd gesprek tussen de burgemeester en Jaakke, en het was volstrekt duidelijk waar de prioriteiten lagen.
(Einde Cohen-moment)
Gekopieerd van een nieuwspagina

No comments: